Bij het geheugen staat CL2, CL3, CL4, enz. Wat betekent dat?

CL is de afkorting van CAS Latency. CL2 wordt ook wel aangeduid als CAS=2, CL3 als CAS=3.
CAS is ook een afkorting, die staat voor: Column Address Strobe. Een RAM-geheugen is eigenlijk een soort matrix, zoals een spreadsheet, maar dan met geheugencellen in plaats van getallen of formules. Net zoals bij een spreadsheet, wordt de plaats van elke cel bepaald door een rij-nummer en een kolomnummer. Het signaal dat de kolom aanstuurt, wordt de Colomn Address Strobe genoemd. (Er bestaat natuurlijk ook een RAS signaal: Row Address Strobe).
Latency staat voor de tijd die nodig is om de gevraagde informatie te krijgen. Letterlijk: het interval tussen stimulatie en response.
Om te begrijpen wat dan CAS-Latency is, bekijken we eerst eens hoe de memory controller van de computer het geheugen leest. Eerst gaat de chip-set de RIJ van de geheugenmatrix bepalen door een adressering op de geheugenpinnen te zetten en het RAS signaal te activeren. Vervolgens moeten we een aantal klokcyclussen wachten: dit wordt de RAS-to-CAS vertraging genoemd. Hierna wordt het kolom-adres op de adres-pinnen gezet, en wordt het CAS signaal geactiveerd, om de juiste KOLOM van de geheugenmatrix te adresseren. Nu moeten we weer wat klokcyclussen wachten voordat de opgeslagen data op de geheugenpinnen van de RAM verschijnt: dit heet de CAS-Latency.

CL2 is dus een CAS Latency van 2 klokcyclussen; CL3 betekent een CAS Latency van 3 klokcyclussen.

Is CL2 dan 33% sneller dan CL3?
Zeker niet altijd. Soms moet de geheugenrij-aanwijzer naar een andere positie; dit betekent weer activeren van RAS, RAS-to-CAS vertraging, en CAS afhandeling.
Verder, wanneer data in een grote geheugenstroom wordt opgehaald, hoeft CAS slechts één keer geactiveerd te worden.
En dan hebben de processoren van tegenwoordig ook nog eens een eigen cache, met een gemiddelde hit-rate van zo'n 95%, wat betekent dat het RAM-geheugen helemaal niet aangesproken hoeft te worden.
Het verschil tussen CL2 en CL3 is natuurlijk wel 33%, alleen zal in de praktijk het snelheidsverschil een stuk kleiner zijn, omdat de CAS aansturing maar een onderdeel van de keten van het geheugengebruik is, die niet eens elke keer ingeschakeld wordt.

En wat betekent dit nou in de praktijk?
Modules met een CL3 specificatie werken niet in machines die van het geheugen verwachten dat het CL2 aankan, óf ze zorgen voor een vertragingsfactor in die machines.
Omgekeerd zullen modules die CL2 aankunnen, wél werken in machines die slechts CL3 verwachten. Ze hebben dan gewoon een extra rustpauze.
Machines met een variabele CL-specificatie kunnen het beste uitgerust worden met geheugen-modules met een CL2-specificatie, omdat die gewoon sneller reageren in de communicatie met de processor.
En dus het totale systeem wat sneller maken.
Terug naar overzicht

Wij gebruiken cookies.  Melding sluiten